Bazen

Voda v našem bazenu NI KLORIRANA,

ampak je na osnovi elektrolize s soljo in dezinfekcije z UV svetlobo.

 

Klor je kemikalija, ki ima močan vonj, podoben belilu. Običajno je to plin zelenkasto rumene barve, pogosto stisnjen pod tlakom v tekočo obliko. Uporabljamo ga za različne namene, najpogosteje za razkuževanje vode in bazenov, saj ima to lastnost, da ubije vse bakterije in druge žive organizme.

Ta nevarna kemikalija je lahko zelo škodljiva za vse žive organizme v vodi ali tleh, ki so okužena z klorom. Ima negativne učinke na okolje, saj klor v plinasti obliki prispeva k uničevanju ozonske plasti. Seveda vulkanske emisije plina klora (ali klorovodikove kisline), ki jih najdemo v naravi, težko nadzorujemo, lahko pa nadzorujemo klor, ki ga umetno proizvedemo ljudje.

Stranski učinki klora na človeka so različni in odvisni od tega, koliko smo mu izpostavljeni. Izpostavljenost manjšim količinam naj ne bi ogrožala zdravja posameznikov, medtem ko večji odmerki lahko povzročijo resne zdravstvene težave in zahtevajo hospitalizacijo. Stik z manjšo količino (plina) klora običajno samo razdraži kožo ali oteži dihanje.

 Pretirano klorirana voda je zlahka genotoksična, kar pomeni, da poškoduje človeški DNK, povzroči okvare ploda ali poškoduje DNK dojenčka! To se pogosteje zgodi v kloriranih bazenih kot pri pitni vodi. Poleg tega pa klor povzroča tudi astmo in razne alergije, motnje in slabo cirkulacijo srca in ožilja. Kljub temu klor še vedno množično uporabljamo.